ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ: ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ; ΠΟΙΑ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΩΝ BLOGGERS;


ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΔΙΚΤΥΟΥ
H ανάγκη ύπαρξης ενός ενωτικού συλλογικού οργάνου των ανθρώπων που γράφουν στο διαδίκτυο διατυπώθηκε για πρώτη φορά από την ιστοσελίδα αυτή πριν τέσσερα και πλέον χρόνια. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Στην αρχή η ιδέα ξάφνιασε και αντιμετωπίστηκε με τις γνωστές ελληνικές καχυποψίες και εξυπνάδες. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο και το σκορποχώρι των συντακτών του διαδικτύου συμμαζεύεται, οι δε προοπτικές είναι περισσότερο από ευοίωνες. ΄Ηδη η Ένωση Συντακτών Διαδικτύου αριθμεί 350 μέλη. ..που ελπίζουμε να φτάσουν στο επόμενο εξάμηνο τα διπλάσια.
Εσύ τι θα κάνεις; Θα μείνεις έξω; Να μείνεις! Αλλά αν θες.. Βάλε το μήνυμα αυτό στην ιστοσελίδα σου. Αν έχεις άλλες απόψεις, γράψε μας δυό κουβέντες, για να δούμε ποιά είναι η γενική τάση..
Ευχαριστούμε πάντως
ΤΟΛΗΣ ΣΠΑΡΤΑΣ
ΚΑΙ ...πάντως οι εργαζόμενοι συντάκτες στο Ιντερνετ, "κατ΄ανάγκη" θα ενταχθούν στην ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, αργά ή γρήγορα.
www.press-bank.gr

Zητούμε συγγνώμη, αν κατά λάθος σας στείλαμε κι άλλο πανομοιότυπο μήνυμα. Ευχαριστούμε


To παραπάνω κείμενο μας ήρθε σε e-mail. Προσωπική μου και μόνο άποψη, είναι ότι όσοι δημοσιογράφοι εργάζονται σε ιστοσελίδες, θα πρέπει να είναι μέλη της ένωσης συντακτών (ΕΣΗΕΑ) και αν η στάση της και οι απόψεις που εκφράζει δεν τους ικανοποιούν, μπορούν να φτιάξουν μία συνδικαλιστική συλλογικότητα που θα αφορά τους εργαζόμενους στον εργασιακό τους χώρο και να πάρουν αποστάσεις από αυτήν ή εν πάσει περιπτώσει να την κρίνουν. Το να δημιουργηθεί μία ένωση συντακτών διαδικτύου που να αφορά τους δημοσιογράφους σε ιστοσελίδες δεν θεωρώ ότι θα φέρει κάποιο αποτελέσματα, μιας και όσο περισσότερες ενώσεις υπάρχουν, που να απευθύνονται σε λιγότερους ανθρώπους θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ασυνεννοησία και διάσπαση στον χώρο των εργαζομένων (και στην περίπτωσή μας των δημοσιογράφων).
Από την άλλη μεριά, όσον αφορά όλους εμάς τους ιδιώτες blogger, ούτε κατ' επάγγελμα έχουμε αυτή την ιδιότητα, αλλά και ούτε δημοσιογράφοι είμαστε. Το να υπάρχει μία ένωση που να μας βάλει σε καλούπια θέτωντάς μας κανόνες θα ήταν κάτι καταστρεπτικό για την ελληνική blogόσφαιρα! Μάλιστα τα αντανακλαστικά της ελληνικής διαδικτυακής κοινότητας έχουν περιθωριοποιήσει όσους ήθελαν να μας εκμεταλλευτούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα blog που κατά το παρελθόν έκλεβαν θέματα από άλλους, blog που είχαν πολύ λίγες αναρτήσεις και πάρα πολλές διαφημίσεις και φυσικά η Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί όλους εμάς και μιλάει εξ ονόματός μας, χωρίς ποτέ να έχει ψηφίσει κάποιος αυτούς τους ανθρώπους (για περισσότερα σχετικά με το θέμα δείτε εδώ).
Όλοι όσοι ξεκινήσαμε να γράφουμε σε ένα ιστολόγιο τις απόψεις, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας, το κάναμε γιατί θα είχαμε την ελευθερία να τα πούμε όλα αυτά, να ενασχοληθούμε με το οτιδήποτε και να μας ακούσουν όσοι ενδιαφέρονται. Από 'κει και πέρα δεν νομίζω να έχουμε (τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία) κάποιο περαιτέρω όφελος από αυτή μας την ενασχόληση. Ποιός ο λόγος λοιπόν να μπούμε σε μία τέτοια ένωση και σε τι θα ωφελήσει μια τέτοια κίνηση;

Όποιος έχει αντίθετη άποψη ή θέλει να πει κάτι σχετικά με το θέμα, μπορεί και να σχολιάσει ή να στείλει ένα e-mail με κείμενο για αναδημοσίευση.

1 σχόλια:

Konstantinakis είπε... / 4 Ιανουαρίου 2010 στις 6:28 μ.μ.  

Kai ego pisteuo pos mia kainouria enosi dimosiografon ligotero kalo 8a ekane para kako.. Den iparxei logos na dixazontai sinadelfoi metaksi tous opoio epaggelma ki an einai auto pou askoun.